Полският премиер Матеуш Моравецки заплаши институции на ЕС да наложи вето

...
Полският премиер Матеуш Моравецки заплаши институции на ЕС да наложи вето
Коментари Харесай

Полша заплаши бюджета на Европа с вето заради условието за върховенство на закона |

Полският министър председател Матеуш Моравецки заплаши институции на Европейски Съюз да наложи несъгласие на бюджета за 2021-2027 година, ако отпускането на европейски фондове да зависи от спазването на върховенството на закона от страна на съответните държавни управления, съобщи Ройтерс.

Той е изпратил писмо, сходно на получено по-рано от унгарския министър председател Виктор Орбан. Адресатите са ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел и немското ротационно председателство на Европейски Съюз.

Говорител на Европейска комисия удостовери, че такова писмо е получено.

Полша и Унгария са обект на европейски процедури за подкопаване на независимостта на правосъдната система, медиите и неправителствените организации. След обвързването на превода на фондове със зачитането на върховенството на закона двете страни рискуват да изгубят милиарди евро финансиране от Европейски Съюз.

Съгласие за обвързване на финансирането с върховенството на закона постигнаха немското председателство на Съвета на Европейски Съюз и Европейският парламент. Решението бе оповестено на 5 ноември. Договорено беше ЕС да не спира парите на хората - крайни получатели и в механизма да има принадлежности, които стопират опити за нарушение на върховенството на закона, както и опити да се употребяват европейски пари за дейности противоречащи на полезностите на Европейски Съюз.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР